Jogi kisokos – karácsonyi ajándékok és a garancia

Jogi kisokos – karácsonyi ajándékok és a garancia

- Kategória: ÉLETMÓD
cddb6d68f93a6a44cbf5a668e5f0f885

Sok karácsonyi ajándék  hatalmas örömöt okoznak kibontás után, de a használatnál már csak csalódottságot. Ilyenkor sokan csak legyintenek a szokásos „Legalább anyu kapott valamit!” hozzáállással, és meg sem próbálják kicserélni az ajándékot, vagy visszakérni az árát. Hiszen, ha már használták a terméket, akkor„Hagyjuk, már úgy sem veszik vissza!”

Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan, hogyan is működik a jótállás, akkor cikkünkben hétköznapi nyelven, bonyolult jogszabályok nélkül megismerheted a téma legfontosabb tudnivalóit, hogy biztosan problémamentes legyen az ünnep, és az azutáni időszak.

(kép forrása:pinterest.com)
(kép forrása:pinterest.com)

Mi is az a jótállás?
A jótállás a hibás teljesítés egy jogkövetkezménye, hétköznapi nevén „garancia”.
Ha a fogyasztó a jótállással kapcsolatos jogát kívánja igénybe venni, elsősorban azt kell kideríteni, hogy hibás teljesítés történt-e vagy sem.

Mi az a hibás teljesítés?
A hibás teljesítés a szerződésszegés azon leggyakoribb esete, amikor a szerződésben meghatározott kötelezett teljesíti a szerződéses kötelezettségét, viszont a teljesítés időpontjában az adott szolgáltatás nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek, ezért teljesítéskori minőségi problémák merülnek fel.

Mikor nem teljesít hibásan a kötelezett, akitől vásároltunk?
Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, tehát tudatában volt, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett. Pl: Használtan vásároltunk egy laptopot, de még a vásárlás előtt figyelmeztetnek a termék konkrét hibáira, néha lefagy, lassú stb…

Mennyi ideig tart a jótállás?
A jótállási kötelezettség időtartalmát az erre vonatkozó jogszabályok, illetve maga a szerződés határozza meg.
A kötelező jótállás időtartama 1 év. Ennek kezdő időpontja a termék fogyasztónak történő átadása.
Fontos megjegyezni, hogy a jótállási idő nem minden esetben a vásárlás napján történik! Ha az eszközt üzembe kell helyezni és azt a forgalmazó vagy annak megbízottja végzi, akkor az üzembe helyezés napjától kell számítani a garanciát. Pl: Egy ismerősünknek egy új gáztűzhelyt adunk karácsonyra. Ebben az esetben nem a vásárlás napja lesz a jótállás, hanem az a nap, mikor kiszállították és beszerelték a gáztűzhelyt.

Mikor és hogyan felel a jótállásért az eladó?
Akár szerződéses, akár kötelező garanciáról legyen szó, a szerződés tényleges hibátlan teljesítéséért a jótálló (eladó) felel. A jótállás időtartama alatt a felelősség alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett. Pl: A vevő a terméket nem megfelelően, a használati utasítás és a termék funkciója szerint használta.

Miért jó ez a fogyasztónak, a termék vásárlójának?
A hiba okának bizonyítása általában – néhány nyilvánvaló esettől eltekintve – rendkívül nehéz, sokszor nem is lehetséges. Ez a teher azonban a kötelezettre hárul és, ha nem tud bizonyítani, helyt kell állnia a hibás teljesítésért, a garancia teljes időtartama alatt.
A jótállás tehát kedvező helyzetbe hozza a vásárlót – neki elég csak a hiba tényét bizonyítania.

Mi a különbség a kellékszavatosság és a jótállás között?
A fő különbség a bizonyítási teherben rejlik. A kellékszavatossággal szemben a jótállás során nem a fogyasztónak kell bizonyítani a hiba oka bekövetkeztének időpontját. A szavatossági jogok érvényesítése során ugyanis a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a teljesítés időpontjában már megvolt, így a bizonyítással kapcsolatban felmerülő költségeket is a fogyasztónak kell viselnie.

Ha kötelező jótállásról beszélünk…
A kötelező garancia keretében a jótállási idő alatt felmerülő minőségi kifogás során a szavatossági jogokat: kijavítást, kicserélést, árleszállítást, elállást lehet érvényesíteni.

Ha szerződésen alapul a jótállás…
A felek megállapodása szerinti tartalmi jogok illetik meg a jogosultat, azzal, hogy, amennyiben nem rendelkeznek ezekről, úgy szintén a Ptk. szerinti szavatossági jogokat érvényesíthet a jogosult.

(kép forrása:pinterest.com)
(kép forrása:pinterest.com)

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,