7 különleges magyar nő, akikre érdemes felnézned

7 különleges magyar nő, akikre érdemes felnézned

- Kategória: ÉLETMÓD
szabo-magda-lead-1-1024x576

Slachta Margit

(kép forrása:mult-kor.hu)
(kép forrása:mult-kor.hu)

„Nemcsak a nyomor és szenvedés enyhítésére kell gondolnunk (…) hanem a szegénység, nyomor okainak megszüntetésére kell törekednünk.”

Slachta Margit magyar szerzetes, feminista politikus, az első magyar női országgyűlési képviselő. Megmutatta, hogy bármelyik nőnek lehet helye a magyar politikában. Utolsó parlamenti felszólalását 1948-ben tartotta az egyházi iskolák államosítása ellen. Miután az államosítási törvényt elfogadták, a kormánypárti képviselők elénekelték a Himnuszt, amit ő ülve hallgatott végig. Ezért a mentelmi bizottság kétszer hat hónapra kitiltotta és mentelmi jogát is felfüggesztette, ami magyarországi politikusi pályája végét is jelentette. Később, emigrációba vonulva megpróbált aktív maradni, próbált segíteni az 56-os menekülteknek is. 1969-ben Izrael Állam a Világ Igaza kitüntetésben részesítette, 1995-ben emlékérmet kapott a magyar kormánytól, majd a Magyar Köztársaság Bátorság érdemjelében részesült. Életével példát mutatott kora összes magyar asszonyának, hogy merjenek kiállni minden mellett, amiben igazán hisznek.

Gábor Zsazsa

(kép forrása:nőklapja.hu)
(kép forrása:nőklapja.hu)

„Féltékenynek lenni egy másik nő szépségére nem tesz szebbé téged.”

Gábor Zsazsa Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán. Zsazsa pályafutása 1936-ban kezdődött, amikor is megnyerte a Miss Hungary címet. Hollywoodba költözése után, hamar hírnevet szerzett magának a színészi teljesítményével, szépségével, valamint botrányaival; többek között egyszeri letartóztatásával, és a híres milliomosokkal kötött házasságával. Első filmszerepét 35 évesen a Lovely to Look at című filmben játszotta. Az Oscar-díjas John Huston rendezte Moulin Rouge-ban már a női főszereplőként tündökölt a mozivásznon. 1958-ban A gonosz érintése című filmben játszott Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh és Marlene Dietrich oldalán. Ezt követően 65 filmben szerepelt kisebb-nagyobb szerepekben. Zsazsa volt az első igazi magyar filmcsillag. Egy egyszerű pesti lány is elérhet világra szóló sikereket.

Elek Ilona

(kép forrása:wikipédia)
(kép forrása:wikipédia)

„A verseny a páston dőljön el!”

Elek Ilona kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok magyar tőrvívó; a magyar sport első női olimpiai aranyérmese. Eredetileg zongoraművész szeretett volna lenni, de a vívás érdekében erről lemondott. Sosem szakadt el teljesen a muzsikától, ő írta az 1959. évi budapesti vívó-világbajnokság indulóját, majd az úgynevezett labdarúgó-indulót. 1937 és 1956 között hat világbajnokságot (ebből öt csapataranyat), öt Európa-bajnoki elsőséget és tíz magyar bajnoki címet nyert. Mindezek mellett számtalan más érem birtokosa volt. Összesen 63 alkalommal volt magyar válogatott. Testvérével együtt írt önéletrajzi műve, Így vívtunk mi címen jelent meg 1968-ban. Elek Ilona minden magyar sportolónő példaképe, elsőként bebizonyította, hogy magyar nő is megszerezheti az olimpiai aranyat.

Szabó Magda

(kép forrása:médiaklikk.hu)
(kép forrása:médiaklikk.hu)

„Ha meg akarsz tartani valakit magadnak – ereszd el! Szabadság nélkül nincs semmi.”

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. Alapító tagja a Digitális Irodalmi Akadémiának. 1987-es regénye, Az ajtó először 1995-ben jelent meg angolul Stefan Draughon fordításában, 2015-ben pedig Len Rix fordításában. Regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára. Sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolatokkal, például a Danaida vagy a Pilátus. Szabó Magda az egyik legnagyobb női szerzője a magyar irodalomnak, egyben a legnépszerűbb női szerző, aki világsikereket ért el műveivel.

Hosszú Katinka

(kép forrása:24.hu)
(kép forrása:24.hu)

„Küzdj, amíg ők alszanak. Tanulj, ameddig ők buliznak. Élj úgy, ahogy ők álmodnak.”

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, hétszeres világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok magyar úszónő. Az első olyan versenyző, aki egy időben tartotta a világcsúcsot mind az öt vegyes úszó számban. 2017 júliusában, 29 társával, köztük 15 olimpiai bajnokkal megalapította a Profi Úszók Világszövetségét (Global Association of Professional Swimmers (GAPS). 2017. január 12-én sorozatban negyedszer, összességében ötödször választották Magyarországon az év női sportolójának, majd átvehette az év európai sportolójának járó díjat is a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) képviselőjétől is. Magyar sportoló utoljára 1992-ben érdemelte ki ezt a díjat. Az úszónő hihetetlen kitartása és szorgalma miatt, nem véletlenül kapta a névjegyévé és hivatalos márkává vált „Iron Lady” jelzőt. Napjaink mintaképe az emberfeletti kitartásnak, szorgalomnak és alázatnak.

Szepes Mária

(kép forrása:wikipédia.org)
(kép forrása:wikipédia.org)

„Ha csak egy embert, egy lelket megmentesz, már nem éltél hiába.”

Szepes Mária magyar író, forgatókönyvíró, költő és színész. Írói álneve Orsi Mária, színészként Papír Magdaként szerepelt. Legismertebb művei A Vörös Oroszlán és a Pöttyös Panni-sorozat. Nevét viseli az 1996-ban létrejött Szepes Mária Alapítvány, valamint az alapítvány által, 2014-ben alapított Szepes Mária-díj. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban pedig a Középkeresztet vehette át munkásságának elismeréseként. Legnagyobb női alakja a hazai ezotériának.

Mészáros Márta

(kép forrása:elle.hu)
(kép forrása:elle.hu)

„… a szerelem és a szeretet számomra a legfontosabb. Soha semmi más nem érdekelt, sem pénz, sem siker, hatalom, magántulajdon – csak a másik ember: férfi, nő, gyerek. És a munkám. Szerelem és film nélkül nem érdemes élni.”

Mészáros Márta Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró. 1968-ban rendezte első nagyjátékfilmjét az Eltávozott a nap címmel, Kovács Katival főszerepben. Filmjeiben női sorsokat vitt vászonra. Itthon is nagy sikerű rendezőnő, az 1970-es években a feminista mozgalom nyugaton nagy figyelemmel kísérte munkásságát. A Napló sorozat önéletrajzi ihletésű alkotásaiból áll. 1992-től a Nagy Imre Társaság ügyvezetője. Hét nyelven beszél: magyarul, olaszul, németül, oroszul, franciául, angolul, lengyelül. Mészáros Márta az elsők között mutatta meg, hogy egy magyar nő nem csak színésznőként bűvölheti el a kamerát, hanem a kamera mögötti szaktudásával is. Legfrissebb alkotását az, az Aurora Borealis – Északi fény című filmet 86 évesen forgatta. Ráadásul egyik legfrissebb nyilatkozata szerint biztosan nem ez az utolsó filmje…

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,