A lista – 2017 legjobb könyvmegjelenései

A lista – 2017 legjobb könyvmegjelenései

- Kategória: ÉLETMÓD
3

Totth Benedek – Az utolsó utáni háború

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

Totth Benedek első regénye, a Holtverseny sikere és a bezsebelt Margó-díj után mindenki kíváncsi volt az író következő dobására. Az utolsó utáni háború posztapokaliptikus kalandregény egy fiúról, aki egy sebesült amerikai deszantossal vág neki a senki földjének, hogy megkeresse halottnak hitt öccsét. A könyv egyszerre felnövekedéstörténet, háborús kalandregény, egy békében felnőtt generáció víziója a totális világégésről.

Androw Morton – Diana igaz története – saját szavaival – átdolgozott, felújított kiadás

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

Azóta, hogy huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben megjelent a Diana igaz története, az emberek teljesen más szemmel néznek a walesi hercegnőre és a brit monarchiára. Az eleinte hitetlenkedve fogadott életrajzi bestseller azóta egyedülálló klasszikussá vált, nemcsak szenzációs tartalma miatt, hanem azért is, mert Diana szorosan együttműködött a kötet megjelenésében. Most, huszonöt évvel később, a technika fejlődése lehetővé tette a hercegnővel titokban készített magnófelvételek korábban érthetetlen részeinek rekonstruálását is, így betekintést kap az olvasó Diana gondolkodásába éppúgy, mint a királyi házban töltött életének megdöbbentő mindennapjaiba.

Márai Sándor – A sziget

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

A szigetben “nem kisebb dolog történik, mint hogy egy finom és különleges, élete értelmét, sőt istent kereső férfi az élet legegyszerűbb és legérthetetlenebb (mert legizgalmasabb) területén, a fizikai szerelemben kísérletezve […] a kéjgyilkossághoz jut el, s a paradox megismeréshez, hogy a világ megváltása talán nem is a jóság, hanem a bűn” – írta Karinthy Frigyes 1934-ben, a regény megjelenésekor, megemlítve, hogy Márai ebben a könyvében dosztojevszkiji mélységű problémához nyúlt. 2017 egyik legfontosabb megjelenése.

Szentesi Éva – Kardos Margit disszidál

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

Szentesi Éva 2011-ben kezdte el írni Rúzs és Tükör című blogját, amelyben rövid feljegyzésekben mesélt arról, milyen szerelmeken, csalódásokon és megpróbáltatásokon keresztül vált felnőtt emberré – egy betegség árnyékában. Ez a novelláskötet a blog záróakkordja és koronája.

Pan-Dji – Vádirat

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

Észak-Koreáról keveset tudunk. Belső világáról, az emberek hétköznapjairól, gondjaikról, bánataikról imitt-amott jelentek meg írások, főként észak-koreai menekültek tollából, olyanokéból, akiknek sikerült megszökniük az északi rendszer poklából.
A Vádirat azonban az első mű, melynek írója ma is Észak-Koreában él. A neveket és a helyszíneket érthető megfontolások alapján, számolva a súlyos retorziókkal, ugyancsak megváltoztatták. Az elbeszélések valódiságában mégsem kételkedünk egy pillanatig sem, így megismerhetjük a világ legelzártabb kultúráját.

Szécsi Noémi – Egyformák vagytok

(kép forrása:libri.hu)
(kép forrása:libri.hu)

A dialógus az Angliából hazatért szabad szájú könyvkiadói jogásznő és a filmforgatáson szakértő labilis idegrendszerű történésznő között folyik. Kisebb szerepekben felvonulnak még az örök feladatuk szerint traumákat okozó családtagok, valahai és jelenlegi szerelmek, az állandó női riválisok, a jól induló pályákat kisiklató mentorok, valamint egy kísérteteket látó örökösnő.

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,