A #MeToo botrány és ami mögötte van – 2017 a bátorság éve

A #MeToo botrány és ami mögötte van – 2017 a bátorság éve

- Kategória: ÉLETMÓD
(kép forrása:mfor.hu)(kép forrása:mfor.hu)

Mi is az a #MeToo ?

#MeToo mozgalmat Tarana Burke aktivista alapította meg a Twitteren több mint egy évtizede, hogy felhívja a társadalom figyelmét a szexuális erőszakra. Legnagyobb visszhangja azonban csak az utóbbi néhány hónap történései után volt, miután több közismert férfit is szexuális visszaéléssel vádoltak kollégáik.

A Harvey Weinstein ügy

Október elején került köztudatba, a hír, miszerint Harvey Weinstein amerikai producer női alkalmazottakat és színésznőket zaklathatott szexuálisan. A lavinát Alyssa Milano színésznő indította el, közösségi médiás kampánya révén milliók vallottak arról, hogy őket is zaklatták már. A színésznő október 15-én azt indítványozta Twitteren, hogy bárki, akit valaha ért szexuális zaklatás az életének bármely szakaszában, írja ki, hogy „me too”, azaz „én is”. A bejegyzés megjelenését követő két napban félmillió tweet és tizenkétmillió Facebook-bejegyzés született a #MeToo gyűjtőcímke alatt. Weinstein végül belebukott a botrányba.

(kép forrása: AFP)
(kép forrása: AFP)

A Kevin Spacy ügy

A mozgalom külön teljesítménye, hogy nem csak a női áldozatokat tudta megszólítani. Anthony Rapp színész szintén szexuális zaklatással vádolta meg a híres amerikai színészt, Kevin Spacyt. A zaklatás akkor történt, mikor Rapp pusztán 14 éves volt. De nem csak ő volt az egyetlen áldozat, később még húszan vallottak Spacey ellen, akit a botrány miatt kirúgtak a House of Cards című sorozatból, majd egész Hollywood ellene fordult.

Márton László és a magyar események

Itthon Sárosdi Lilla színésznő állt ki nyilvánosság elé, és fedte fel, hogy zaklatta szexuálisan a Vígszínház volt igazgatója, Márton László. Azóta több színésznő is elmondta saját, régóta titkolt történetét.

Egy 2012-es kutatás szerint a 15 évnél idősebb magyar nőknek több mint 42%-át érte élete során legalább egyszer szexuális zaklatás.  

(Kép forrása:mno.hu)
(Kép forrása:mno.hu)

A mozgalom hatása

Senki nem gondolta volna, hogy egy hashtag valaha ekkora történelmet képes írni. 2017-ben megtörtént a lehetetlen, és több millió áldozat kaphatott lehetőséget, hogy nyilvánosság előtt, tabuk nélkül mondhassa el saját történetét. Habár álszentség lenne azt mondani, hogy újdonság és sokkoló, ami a filmiparban és a médiában zajlik. Eddig is rengeteg történetet hallhattunk arról, hogy néhány ismert embernek miket kellett átélnie a sikerért. Ha éjszaka akar találkozni egy rendező a szerepre esélyes színésznővel hotelszobájában, nyilvánvaló, hogy komoly árat kér érte. A számok azonban mégis döbbenetesek. 2017 a bátorság éve, és hatalmas tiszteletet érdemel mindenki, aki felszólalt. A hallgatásnak hivatalosan vége. 2017 történései bebizonyították, hogy a leghatalmasabbak is megbuktathatók, tilos hallgatni és igenis mindenkinek joga van kiállni, nem lehet felemésztődni a szégyentől, beszélnünk kell róla és segítséget kérni.  Szívből reméljük, hogy a mozgalom 2018-ban is folytatódik.

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,