Egy haverom mennyei találmánya: az Albert-saláta

Egy haverom mennyei találmánya: az Albert-saláta

- Kategória: GASZTRONÓMIA
photo

Írta: egy szakács bizonyítványos hobbiszakács

Bocsánat, de dekagrammokat, mérőpoharakat, centilitereket senki ne várjon tőlem. Ezek azok a dolgok, amelyek elveszik az emberektől a főzés örömét! A sava-borsát, ami egyébként a sóját-borsát szójátékból ered. Legalábbis szerintem. A főzés lényege a spontanitás. Abból főzz, amid van; ugye hallottátok már a mondást?

Megsúgom, hogy a profi szakácsoknak ez lehetne a fősora (szlogen szó sznob változata). Azt is megsúgom, hogy a profi szakácsok soha nem használnak mértékegységeket. Azokat hagyjuk meg a matematikusoknak! És a pékeknek, cukrászoknak. Jesszusom, ki az, aki elmegy péknek, most komolyan? Überkorán kelni, számolni, mérni, emellett izzadva dagasztani, az élesztőszag kimoshatatlan, és nap mint nap ugyanazt készíteni. Pfejj! Nem csoda, hogy a pékek többsége megbolondul.

Ezt tapasztalatból írom, mert pékségben is dolgoztam a konyha előtt. Remélem, ezt a cikket egy pék sem olvassa, mondjuk nem szokásuk az olvasás. Az is tény, ezt elméleten és gyakorlaton is tanultam: a szakácsok 80 százaléka alkoholista. Na de elég a karakterszám-növelő dumából, lássunk hozzá az Albert-salátához!

PROLÓGUS

Egy Albert Szabolcs nevű haverom mesélte egyszer, hogy a finnyás apja ilyet szólt:

Szabikám, nem tudom, mit kotyvasztottál, de ami a hűtőben volt… Ilyen finomat még nem ettem!

Ezután iszogattunk meg minden, mialatt nálam is elkészítettük. Azonos benyomásaim voltak, mint az apjának. Albert haverom azóta a saláta levédetését fontolgatja.

TÉSZTA

Első lépésként, hogy legyen ideje kihűlni, főzz tésztát a szokásos módon. Salátáról beszélünk, úgyhogy ne legyen al dente, de ne is főzd szét. Maga a tészta lehet bármi, csak lyuk legyen a közepén és ne legyen színes. De akkor se ess kétségbe, hogyha csak spagettit találsz otthon. Kagyló, eperlevél és metélt tészta ennél az ételnél nagyon gáz.

pasta_contaminata
Fotó: verdeazzurronotizie.it

SZÓSZ

Rögtön, miután nekiláttál a tésztának, ez a lépés jöjjön, hogy legyen ideje az ízek összeérésének. Fogd meg a legnagyobb tálat, amit a konyhában találsz, tedd a pultra, és önts bele sok-sok tejfölt (minimum egy családi kiszerelés), nyomj bele egy kis majonézt, ha szereted a csípőset, ajándékozd meg egy leheletnyi Erős Pistával. Ezután jöhet a fűszerezés. Szórj bele rengeteg borsot és oregánót*. Utóbbit fogalmam sincs, miért húzza alá a helyesírás-ellenőrző, de így kell írni, ne dőlj be! Fokhagyma nem kell! Nem fokhagymás-tejfölt csinálunk. Enyhén sózd meg, majd keverd össze az egészet, hogy minden keveredjen mindennel. Ne ess túlzásba, higgadj le, és ne keverd habosra! Fedd le alufóliával, és repülhet a hűtőbe, hogy az ízek egymásba gabalyodjanak. Csak az összeállításnál látjuk viszont.

*Tényleg rengeteg bors és oregánó kell bele, a tejföl irdatlan sokat fel tud venni, és ez az ízkombó adja a saláta lelkét.

sour-cream-wooden-spoon-1296x728
Fotó: healthline.com

HÚS

Hevítsd tűzforróra a serpenyőt, löttyints bele kevés olajat, nem vagyok túlzottan rákattanva az olívára, nem elég semleges az íze, tapadós és könnyebben megég. Hagyjuk a dresszingekhez az extra szűz változatát. Dobáld a felhevült és hagyományos étolajba a jó apróra felcsíkozott és lesózott csirkehúst. Amikor már majdnem teljesen kifehéredett, löttyints rá jóféle száraz fehérbort. Hogyha már megittátok, ecet-víz keverék is megfelel. A lényeg most itt a savasság, ami összehúzza a hús rostjait, így sokkal jobb állagot fogtok kapni. Sózzátok-borsozzátok! Hogyha már majdnem odaég és ízes pörzsanyagok keletkeznek, lehúzhatod a tűzről. Ja, és zárd el a lángot!

(Közben az elkészült tésztát szűrd le, csepegtesd le és tedd félre, de nehogy a hűtőbe!)

eat-your-way-to-fabulous-skin-five-portions-of-fruit-and-veg
Fotó: bbcgoodfood.com

ZÖLDSÉGEK

Vágj apró kockákra vöröshagymát, lilahagymát, paradicsomot, de itt a legnagyobb a szabadság, mehet paprika, kevés hegyes erős is, uborka sem rontja el, hámozással felesleges bíbelődnöd, mert nem lesz tőle finomabb, csak vitaminszegényebb. Itt tényleg teljes a szabadság, akár olaj- és/vagy kapribogyót is tolhatsz bele, előbbi mindegy, hogy zöld vagy fekete-e.

A CSÚCS

A csúcsnál viszont merevek a szabályok. Kizárólag trapista sajttal működik. Kockázd fel ugyanakkorára, mint a zöldségeket. Hogyha falánkul túl sokat használsz, nem hat csúcsként, amúgy pedig a gasztronómiai tetőpont a saláta fogyasztásakor, amikor a sok jó közül a sajtba tévedsz.

EPILÓGUS

Vedd ki a hűtőből a már összeért szószt, tedd bele a tésztát, a húst, a zöldségeket és a sajtot, óvatosan forgass össze mindent mindennel, az alapanyagok lehetőleg maradjanak egyben a folyamat alatt. Fedd le, retúr hűtő, és minimum egy órát álljon. Próbáljátok ki, istenkirály étel, eddig nem találkoztam emberrel, aki ne imádta volna. Most pedig megyek enni, hello!

Címlapfotó: extra.menu-szeged.hu

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Egy gyors és finom csirkemell variáció

A hétvégén tartottuk a férjem 40. születésnapját és megünnepeltük,