Glamour sisak, toalett maszk, gribedlikészítő – így szépültek a hölgyek régen

Glamour sisak, toalett maszk, gribedlikészítő – így szépültek a hölgyek régen

- Kategória: SZÉPSÉG
"Senki sem születik ragyogó szépségnek, a ragyogás hozzáadott érték" - Maksymilian Faktorowicz"Senki sem születik ragyogó szépségnek, a ragyogás hozzáadott érték" - Maksymilian Faktorowicz

Hiába hiszi bárki is, hogy a 21. század termelte ki magából a legszürreálisabb beauty termékeket, az igazság az, hogy ősanyáink sem voltak híján a fantáziának. Nem egy eszköz még Tarantino filmjeibe is beillett volna. De mint tudjuk, a szépségért bizony szenvedni kell, még akkor is, ha olykor csupán a látvány elborzasztó.

Szóval jöjjön most néhány régi ketyere, ami ma inkább tűnik kínzóeszköznek, mint szépségápolási segédeszköznek:

1. Szépség mikrométer

3065332

A hollywoodi smink guru, Max Factor (Maksymilian Faktorowicz) találmánya talán az egyik legismertebb olyan masina, amely ugyan fájdalmas kínzóeszköznek tűnik, mégis teljesen ártalmatlan. A mikrométert tulajdonképpen arra használták, hogy az arc kontúrjait a lehető legpontosabban mérjék le, segítve ezzel a megfelelő smink kiválasztását. Ki lehetett vele mutatni például az orr görbeségét vagy a szemek aszimmetriáját. Emellett olyan dolgokat is képes volt az eszköz feltárni, amiket a „páciensek” arcán ránézésre nem is lehetett volna észrevenni. Sminkeléskor így tudatosan lehetett ellensúlyozni a hölgyek megjelenésbeli hiányosságait.

2. Orrformáló

have_beautiful_face

Röviddel az orrplasztika térhódítása előtt, férfiak és nők egyaránt szívesen fordultak a Trados hevederszerű eszközéhez, hogy egyenesebb, szebb, mutatósabb orruk lehessen. Hiszen a formázót úgy fejlesztették ki, hogy gyorsan és fájdalommentesen, mégis hatékonyan és hosszútávon tegye meg jótékony hatását.

Ebből Trados, 1928-ra már a 25. modellt alkotta meg, de reméljük, aki az első 24 változatot használta sem bánta meg döntését!

3. Isabella Gilbert gribedlikészítő találmánya

dimple-maker-compressor

Ennek a kis szerkezetnek nagyon egyszerű kialakítása volt: két bog volt rajta, amiket mindössze egy rugó fogott össze. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, használata talán még ennél is könnyebb volt, a szerkentyűt ugyanis csak bele kellett nyomni a hölgyek orcájába.

Bár elég optimista elképzelésnek tűnik, hogy a mosolygödör-gyártó képes lett volna befolyásolni a genetikát, vagy többet csinálni, mint egy gyulladt horpadást létrehozni az emberi arcon, de hé! Ha a hölgyeknek ez a gödröcske volt a mindene, egy próbát megérhetett… Hiszen, ahogy egy korabeli plakát is hirdette:

A gödröcskék most rendelésre készülnek!

4. Állformáló, tokacsökkentő és szépítő eszköz

ifuylxsy6kjj1ddswwu0

Ennek a csigarendszernek a célja az volt, hogy eltávolítsa még a „double chin” legapróbb jeleit is. Használata rendkívül egyszerűnek bizonyult, a bőrszíjakkal csak a fejtetőre kellett erősíteni a szerkezetet, alul beakasztani a csigákat, és a zsinór húzogatásával máris lehet faragni a feleslegből.

5. Dauer gépek

110121396

A göndör haj már régóta vonzó a férfiak szemében, ám a ’20-as és ’30-as években bizony nem volt egyszerű a szexi fürtöket létrehozni. Akkoriban ugyanis a nőknek nem volt műanyag hajcsavarója vagy hajsütővasa… Ennél egy sokkal nagyobb és veszélyesebb lehetőségük maradt csupán a jóöreg dauer gépek személyében.

6. Glamour sisak

08713017af27ce0aabefdb36016ab931

Bár a név menőnek tűnhet, a szerkezet használata kicsit sem volt veszélytelen. Ez a búra ugyanis vákuumot hozott létre, csökkentetve a benne lévő légköri nyomást. A szépülni vágyó fejében a vér így az arcba kezdett áramlani, ami végül gyönyörű arcszínt eredményezett. Ahhoz mondjuk, hogy a véráramlást serkentsük, ma talán már akad jobb megoldás is, mint egy pszeudo-fulladást előidézni.

Meg azt is kerüljük, hogy a piócákat közvetlenül az arcunkra tegyük! Ha ugyanis arcpírról volt szó, a hölgyek korábban ezt a módszert sem vetették meg.

7. Madame Rowley toalett maszkja

5016128_orig

Míg a kezelés látványa rémálomba illő lehetett, a koncepció valójában nagyon hasonló volt a mai szépségiparban megtalálható sheet arcmaszkokéhoz. (Legyünk őszinték, mondjuk ezek is néha nagyon ijesztőek tudnak lenni…) A „fejlettebb” toalett maszknak viszont bőrpántjai is voltak, nem beszélve azokról a kémiai vegyületekről, amiket tartalmazhatott. Szerencsére lyukacsos volt, így az alatta lévő arcbőr legalább tudott szellőzni.

8. Hangover Haven

Glamour Daze

Ez a találmány szintén Max Factor nevéhez fűződik, viszont semmi köze a másnapossághoz. Eredetileg ugyanis, ezt a jégkockákból összerakott maszkot arra hozták létre, hogy azok a színésznők, akik a forgatások alatt kissé megfáradtak, felfrissíthessék megjelenésüket. Természetesen, a gondosan elkészített smink tönkretétele nélkül.

9. Comb és lábfogyasztó masinák

c4b0c0a6a02a3d9c1e063ec5f07bc222--exercise-machine-vintage-beauty 1743060-enhanced-buzz-wide-339-1443463040-10-1491226494-650-ab3305cb43-1491228416

A 30-as és 40-es években nem csak a felsőtestre, de az alsó végtagokra is nagy hangsúlyt fektettek. Így jöttek létre azok a hengeres gépek, amik egyrészt átmasszírozták a fáradt lábakat, másrészt segítettek azokat formássá is tenni.

Talán inkább ipari darálógépekre hasonlítanak, nem?

10. Méregtelenítés

Bár a szauna ma részben luxuscikknek számít, a hőalapú méregtelenítés nem volt mindig ilyen drága. Az alábbi képek legalábbis arról tanúskodnak, hogy korábban bárki vehetett magának szépítészeti fűtőszerkezeteket.

394355-Dvainakie-pagasa-14-650-4e05524f8a-1484641153 c22e3b50aa174e87aa5d498a12462492--retro-ads-vintage-advertisements

vvv mnmn

Jók mi? 😉

fotók: Bustle, Pinterest, VT, Graf X Quest, Boredpanda

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Sminkelés sietős napokon

Néha nincs időnk, vagy éppen kedvünk sminkelni reggel,