A zombi apokalipszis eljöveteléről tudományosan

A zombi apokalipszis eljöveteléről tudományosan

- Kategória: ÉLETMÓD
A White Walkers London utcáinA White Walkers London utcáin

Egy amerikai kutatás szerint, amit az American Physical Society March végzett még 2015 tavaszán, ha egyszer valóban kitörne a zombi apokalipszis, a legrosszabb helyzetben a nagyvárosokban élők lennének. Az emberi faj végítéletét egyelőre persze csak az Egyesült Államokban modellezték, de a megállapítások azt hiszem, a világ minden táján megállnák helyüket. Alex Alemi, a Cornell Egyetem egykori hallgatója maga is részt vett a kutatásban, és úgy véli, ha egy zombi járvány olyan metropoliszokban ütné fel fejét, mint például New York, akkor nagy valószínűséggel az elejétől kezdve hatalmas bajban lenne a lakosság.

Jobban jársz, ha ilyenkor elmenekülsz az emberek közeléből, így nagyobb esélyed lenne a fertőzés elkerülésére. Ideális esetben, egy közel kihalt vagy teljesen üres területet kell keresni.

Hiteles modellezés

Alemi és kollégái általános betegségmodelleket használtak arra, hogy a zombi járvány mértékét felbecsüljék. Mindehhez azt a feltételezést szem előtt tartva, hogy az emberek az élőholtak harapásával kaphatják el a fertőzést, hogy csupán gyalogolni képesek, és hogy nem tudnak természetes halált halni, csak ha valaki erre rásegít. Valójában a kutatók tehát, egy nagyon valósághű modellt alkalmaztak, ami hasonló volt ahhoz is, amit az epidemiológusok más vírusok esetében használnak. Ennek megfelelően olyan feltételezésekbe bocsátkoztak, mint például a légi közlekedés összeomlása, hiszen egy ilyen esetben, vélhetően azonnal lezárnák a reptereket.

Mint írtam, a nagy létszámú városokban történő járvány kirobbanása lenne a legrosszabb forgatókönyv, így a legbiztonságosabb helyeket a gyéren lakott és nehezen megközelíthető helyek jelentenék. Körülbelül 28 nap elteltével azonban a város volna egyre veszélytelenebb hely, miután a környező területek kezdenének el fertőződni. Ahogy viszont Terrence McCoy is kiemeli, ha a népesség nagy százaléka hirtelen kezdene el szétszéledni, a fertőzés is rakétaszerűen lőne ki a környező területekre.

Hogyan zajlik majd?

Alemi és kutatótársai az ország népességközpontjait modellezte, majd bizonyos lehetséges interakciókat feltételeztek, véletlenszerű elemekkel is megtűzdelve. Ennek megfelelően számoltak például olyan lehetőségekkel, mint hogy a zombi megharaphat és megfertőzhet egy embert, de akár el is menekülhet, vagy épp megölheti a „szörnyet”. Persze az élőhalott akár odébb is slattyoghat. A valóságban továbbá az is valószínű, hogy a kitörés nem egyszerre indulna az egész országban, és olyan eltérések is felbukkannának, mint hogy a zombik különféleképpen lennének agresszívak vagy épp mozgékonyak.

Pioneering OOH

Szóval a kutatócsoport egy olyan interaktív táblát épített fel, amely képes szimulálni a járvány kitörését, a harapás és zombiölés arányát, és hogy a lények gyorsan vagy lassan mozognak. Mindezek alapján, egy gyors zombi járvány New Yorkban 24 órán belül pusztító lenne.

Bár a zombikkal kapcsolatos kutatások időpocsékolásnak tűnhetnek, hosszútávon valójában ezek a fikciók nagyon hasznosak, mivel segíthetnek az embereket megértetni a betegségek/fertőzések terjedésével kapcsolatban.

forrás: IFLScience
fotók: PR Examples, Pioneering OOH

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,