A természetes gumi jelentheti a neoprén halálát

A természetes gumi jelentheti a neoprén halálát

- Kategória: ÉLETMÓD
1920x1080_mackinnon_a_0121

Akárcsak a legtöbb szférába, a ruházati termékek területére is elkezdett beszivárogni a környezettudatosság. Azért csak kezdett, mert sajnálatos módon még ma is óriási hírnek számít, ha például egy márka vagy tervező felhagy a valódi állati szőrme használatával. Szerencsére azonban akadnak olyan cégek, akik alapításuktól kezdve nagy erőfeszítéseket tesznek bolygónk megóvása érdekében. Most íme egy közülük, és egy szenzációs technológia, ami reméljük nem csak a sportruházatot reformálja meg, de egyszer a kifutók darabjait is.

Patagonia – Hozd létre a legjobb terméket anélkül, hogy felesleges kárt okoznál!

A céget Yvon Chouinard alapította az 1970-es évek elején. Yvon hegymászóként maga is imádta a természetet, így amikor azzal szembesült, hogy az eszközök amiket használ, mennyire károsak környezete számára, saját felszerelést kezdett gyártani. Vállalkozása pedig rendkívül sikeres kísérletnek bizonyult, hiszen a Patagonia ma is az egyik legnagyobb márka sportruházat és kiegészítők tekintetében. Fantasztikus hitvallásuk szerencsére már több mint 4 évtizede változatlan:

Gyártsd a legjobb terméket, ne okoz szükségtelen kárt, emellett használd az üzletet arra, hogy inspirálj, és hogy megoldások születhessenek a környezet védelme érdekében.

1986-óta a Patagonia állandó jelleggel támogat természetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket is, és minden évben kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél több ember ismerhesse meg a Földünket érintő problémákat.

6a00d8341d07fd53ef01156e9edab1970c

Új anyag a láthatáron

Hogy küldetésüket teljesíteni tudják, a vállalat folyamatosan új anyagokkal és technológiákkal kísérletezik. Az egyik ilyen próbálkozás egy alternatív gumi megalkotására irányult, ez volt a yulex. Ma az anyagot elsősorban még neoprén mentes búvárruhák készítésénél használják, de remélhetőleg hamarosan annyira elterjed, hogy hétköznapi ruhadarabok vagy kiegészítők esetében is találkozhatunk vele.

A yulex ugyanis, egyfajta természetes gumiként, a kőolaj alapú anyagokat növényi alapú matériával helyettesíti, jelentős mértékben csökkentve ezzel a széndioxid kibocsájtást. Gyártása emellett megfelel a felelős erdőgazdálkodási és környezetvédelmi irányelveknek is. Ráadásul a növényi forrásokat környezeti csapadékkal öntözik, a felesleges vizet pedig újrahasznosítják az előállítási folyamatok során. A legfontosabb talán még is az, hogy a cég nem írt ki esőerdőket saját „ültetvényeik” kialakításához.

1920x1080_Davis_t_1956-2050

Ahogy korábban is írtam, bízzunk benne, hogy egyre több ilyen kezdeményezés lát napvilágot, és ezek hamarosan mindennapjaink részévé is válnak!

fotók: Yulex, Patagonia

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,