Íme a világ legbizarrabb sportjai

Íme a világ legbizarrabb sportjai

- Kategória: ÉLETMÓD
Bog_01

Hallottál már az extrém vasalásról, a versenyszerű párnacsatáról vagy a sajtgurító bajnokságról? Ha igen, még az is elképzelhető, hogy a következő néhány sport nem is annyira fog meglepni…

Top 10

Egy 2017-ben meghirdetett szavazáson, a tökben kajakozást választották meg a világ legfurcsább sportjának. Ezzel többnyire Új-Skócia területén lehet találkozni, és a játék lényege, hogy egy hatalmas kivájt tök belsejében ülve kell átevezni a tó túloldalára, miközben nemcsak az idővel, de a versenytársakkal is muszáj versenyt futni. Ugyanezen a szavazáson, a sárgödörbe hassal ugrás lett a második helyezett, amit a texasi Athens-ben játszanak (biztos az olimipia inspirálta őket), míg a bronzérmet a víz alatti hoki vitte el.

Giant-pumpkin-regatta

Az első tízbe bekerült még a mocsári könnyűbúvárkodás, amit a walesi Llanwrtyd Wells-ben gyakorolnak, az extrém vasalás és a professzionális grimaszolás is. Listára kerültek továbbá olyan hibrid játékok, mint a sakk boksz, ahol a mentális ügyességet a fizikai erőnléttel kell kombinálni.

Greg Tatton-Brown, a Play Absurd kampány megálmodója szerint, missziójuk mindezzel az volt, hogy felkutassák a különféle országok legabszurdabb játékait, majd éltessék is azokat az embereket, akik ezeket játsszák.

Vezetnek a britek

Ha csak a walesi mocsármerülésre vagy a Lincolnshire-beli tojásdobálásra gondolunk, jól látszik, hogy az Egyesült Királyság melegágya olyan sportok megálmodásának, mint amik nem csak fizikai állóképességet követelnek, de a képzelőerő határait is feszegetik.

Mirror

1954 környékén innen indult hódító útjára például a víz alatti jégkorong, azaz az Octopush is, az egyik legveszélyesebb abszurd játéknak kikiáltott sportág. Mert bár a szabályok ugyanazok, ezt a változatot egy rendkívül mély medence alján játsszák.

Különös elképzelések

Míg egyes játékok nevéből egyértelműen kiderül hogy micsoda, rengeteg van, ami szokatlan elnevezésével, szabályával és felszerelésével csak találgatásokat szülhet. Egy kutatás alapján, a megkérdezettek 53%-a tudta csak például, hogy mi is az a feleség cipelés, ami valójában a résztvevők házastársuk átcipelését jelenti különféle akadályokon. Még nehezebbnek bizonyult kitalálni a Bossaball jelentését, itt mindössze 17 % tudta, hogy milyen sportot takar az a kifejezés, amihez a gyakorlatban trambulin és felfújható pálya tartozik. A megkérdezettek több mint kétharmadának arról sem volt fogalma, hogy mit fed a braffin, csupán 5%-nak volt sejtése arról, hogy talán a grimaszoláshoz lehet köze.

mirror3

Az elegancia és kifinomultság ellenére, 10 britből 7 már kipróbált valamilyen eszement sportot a nagyvilágból. A legtöbben talán a zorbingolást választották, vagyis képesek voltak bemászni egy hatalmas felfújható hörcsögfuttató gömbbe. De a talajon játszott Harry Potteres Quidditch is nagy népszerűségnek örvend. És az abszurd aktív kikapcsolódások sorának még közel sincs vége. Felmérések szerint, 10-ből 1 brit mindenképp szeretné élete során egyszer kipróbálni az 1332-re visszanyúló Lincolnshire-i tojásdobálást, és a megkérdezettek fele tutira elmenne megnézni, ha egy hasonló őrült tornát a közelükben rendeznének meg. 10-ből 1 ember biztosan részt venne egy kutyaszörf versenyen is, és ugyanennyi várná izgatottan, hogy hogyan csapódnak hassal egy sárgödörbe felnőtt férfiak és nők.

Tatton-Brown és csapata most azon dolgozik, hogy következő hónapokban az Egyesült Királyságot bejárva mutassák be epizódról epizódra ezeket a csodálatos sportágakat. (#PlayAbsurd)

De hogy nehogy kimaradjon valami, most álljon itt tételesen is az első 20 legfurcsább sport. És ne feledjétek, ha az alkotmányos monarchia országában jártok, ti is bátran próbáljatok ki közülük párat!

1. Giant Pumpkin Kayaking
2. Mud-pit belly flop
3. Bog snorkelling
4. The Extreme Ironing
5. Professional gurning
6. Dog surfing
7. Football Zorbing
8. Wife carrying
9. Chess boxing
10. Underwater hockey
11. Outhouse racing
12. Kabaddi
13. Bossaball
14. Cheese rolling
15. Quidditch
16. Unicycle polo
17. Parkour
18. Egg throwing
19. Pillow fighting
20. Wheelchair rugby

fotók: Simon Way, Irish Mirror, Mirror

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Levél a fogyatékkal élőkért

Megszületett. Nem kérte az életet, azt sem kérte,