Hasfájós babák – a kezdetektől

Hasfájós babák – a kezdetektől

- Kategória: BLOG
hasfájósbabák

Elmesélem, hogy nálunk 3 hétig keservesen csak sírt. Első babás anyuka révén nagyon megijedtem. Aztán megtanultam, hogy nincs két egyforma baba, ahogy két egyforma ember sincs. Vannak hasonlóságok, vannak módszerek, amik beválnak és vannak, amik nem. Nagy általánosságban viszont elmondható, hogy a babák hasfájósak.

Mi is kipróbáltunk pár dolgot, ilyen-olyan cseppet a fájdalmára, de volt amitől nemhogy jobb,  de rosszabb is lett.

Ravelry: Chunky Pea Pod pattern by Paige Marecle | I'll be honest, I just pinned this for the picture

 

Ami megoldást jelentett számára, az a büfiztetés, a tornáztatás és a hasmasszírozás.

Ami még nagyon fontos, hogy minden pelenkázásnál rendszeresen csináljuk. Nálunk amikor elmaradt, akkor megint felpuffadt. Ekkor jöttem rá végül is, hogy ez az egyetlen módszer, amit tényleg  használ, hiszen a buborékokat csak így tudjuk szétpukkasztani! Azonban sajnos ebben az eljárásban én sem bíztam az elején, mert nem voltam elég kitartó. Ti legyetek azok!

 

A baba érkezése után a kórházban mindenki mást javasolt, és ez totálisan összezavart. Az összes ápoló nagyon kedves volt, viszont mindenkinek volt egy saját sémája. Az anya pedig fáradt, nyűgös és próbálja a legjobban csinálni a dolgokat. A babának nem tudsz enyhíteni a fájdalmán, sehogy sem jó. Most két hónap távlatából, és már az átaludt éjszakák után tisztábban átlátom a helyzetet.

A babám második nap ordított, fekete volt a pelus, ettől nagyon megijedtem. Egyből szóltam, gondoltam, biztos baj lehet a pocijával, mert eddig nem sírt, csak nyöszörgött. Akkor elvitték a gyerekorvoshoz. Vártam türelemmel, majd elmentem érte. A fiam hason fekve, félig kilógva a pólyából. Már akkor emelte a fejét, így elmászott. Meglepődtem. Kérdeztem mi újság, de orvos akkor még nem látta.

– Most éppen alszik, anyuka miért nem aludt?

– Vártam a gyerekre, aggódtam.

Lehet más tudott volna aludni ilyenkor, de én nem tudtam. Harmadik nap a következő műszaknak is mondtam, hogy fáj a pocija, látom, ahogy megfeszül a teste.

– Jaj, hát az újszülöttek ilyenek. A fekete az a magzatszurok volt, és még nem tudják hol vannak, új nekik a környezet. Ilyenkor sokat sírnak. Ez teljesen normális.

A pelus kezdett mustársárga lenni, így a fiam is jobban lett. A harmadik napon nagyon cuki volt. Evett és aludt. Néha sírt, de mire odaértem abbahagyta. Vagy elkezdtem dumálni neki, és abba is hagyta a sírást, mert nem volt nagy problémája.

Amikor szóltam, hogy szeretnék segítséget kérni, mert lehet nem büfizik eleget, akkor az mondták még éhes. Így estére megettük a három óránkénti 90 ml-t! Ami azért egy 3170 grammos bébinek rengeteg. Persze, én ezt akkor még nem tudtam, így csak rájuk tudtam hagyatkozni. Este műszakváltás, ők szóltak is, hogy ez az adag bizony sok. Tőlük már 30ml-t kaptam, így a baba nem aludt el, mert éhes maradt. A bedagadt a bokáimmal – a dokim örült, hogy működik a gravitáció – vánszorogtam óránként tápiért. Így már harmadik éjjel nem aludtunk. Szegény gyerek pedig folyton csak evett, de nem lakott jól. Aztán beálltunk a 60ml-re, három óránként. És minden a helyére került!

 

Ezzel csak a saját tapasztalataimat szeretném megosztani, hátha valakinek segítségül szolgál. Mert igenis, túl lehet etetni a babákat, és attól is fájhat a hasuk. Ha tápszeres a baba könnyű arra fogni, hogy azért. Mi mindvégig kitartottunk az első mellett, mert ha váltogatva van, az is megviseli őket. Ráadásul az első hónapban ugyanúgy sírnak mindenért, nehéz megkülönböztetni. Ha belegondolok, pár hét szenvedést megúszhattunk volna, ha már az elején rájövök a lényegre:

Helyes büfiztetés, torna és a pocakmasszírozás!

 

A folytatás hamarosan következik!

Puszi: Sziszol

https://sziszol.hu/#primary

Facebook Hozzászólások

Ezt olvastad már?

Hiányzol

Kapcsolatunk egy hosszú várakozás után alakult ki, ismeretlennek